Články ze serveru Dobrá chuť | Lidovky.cz
0 Pátrání po historii a návrat k tradici. Kavárna Slavia se vrátí k literárním večerům
Na slavnou historii kavárny Slavia, která se píše už od roku 1881, chtějí navázat noví provozovatelé Petra Onderková a její syn Jozef Onderka. Kavárnu v září otevřeli po roční uzavírce, během které proběhla citlivá rekonstrukce interiéru a úprava ... Více
0 Češi se stále ještě nenaučili jíst vnitřnosti, tuřín ani vodnici, říká šéfkuchař David Kalina
Jako malý kluk při svých experimentech zničil pár hrnců, ale touha objevovat a zkoušet nové věci mu zůstala. Dnes vede pět restaurací a nová menu tak skládá téměř nepřetržitě. I doma ale vaří pořád rád. „Vždycky mě strašně potěší, když mi děti říkají, že ... Více
0 Načechraný řízek. Vedle vídeňského patří ten savojský k nejoblíbenějším. Jak na něj, poradí Jan Punčochář
Ať už savojský řízek získal svůj přívlastek podle regionu na pomezí dnešní Francie, Itálie a Švýcarska, anebo za tím stála nějaká rakousko-uherská kavárna či hotel Savoy, jisté je, že místo svého vzniku dalece překročil. Vedle vídeňské klasiky patří k ... Více
0 Turecká káva byla ‚satanským nápojem‘ a vedly se kvůli ní krvavé spory. S českým ‚turkem‘ nemá nic společného
V historii byla nazývána satanským nápojem, ale i nápojem lásky, vedly se kvůli ní krvavé spory, zamiloval si ji Voltaire nebo Napoleon a postupně si její chuť získala celý svět. Turecká káva je fenomén. A s českým „turkem“ nemá ... Více
0 Domácí eklérky. Jak se stříká krém neviditelnými otvory, poradí Jan Punčochář
Od oblíbených věnečků nebo větrníků se eklérky neliší jen tvarem, ale i způsobem plnění – krém se do nich obvykle stříká „neviditelnými“ otvory vespod. Není to však žádné dogma – v domácích podmínkách „banánek“ směle rozřízněte a naplňte klasicky. Tím ... Více
0 Neapolská sestra. Na nejlepší pizzu u nás se už několik let jezdí do Plzně, teď i na burgery
Majitel vyhlášené restaurace Da Pietro Petr Soukal (34) má nově v rukávu další eso – sousedící Da Pietro Grill, kde podává neapolský street food a bohaté, Itálií provoněné burgery. Snad se nebudu rouhat, když prohlásím, že Smetanovy sady v Plzni jsou ráj na zemi. Alespoň ... Více
0 Cizrna jako doprovod. Skvěle se hodí třeba k rybě, radí Jan Punčochář
Cizrnu zná většina z nás jako základní složku hummusu, pomazánky ochucené pastou tahini, citronem, olejem, solí a česnekem. Stejně skvěle si ale vede taky jako méně tradiční příloha – třeba k rybě s omáčkou plné výrazné chuti ... Více
0 Na talíři vždycky musí něco křupat, jinak je to nuda, říká šéfkuchař Oldřich Holec
Vařil ve španělské rodině jako soukromý kuchař, jídlo ale připravoval i pro princeznu z Velikonočních ostrovů a později i pro velvyslance Lucemburska. Nyní působí v restauraci Pelikán s poměrně dlouhou historií. „ Chtěl bych dostat restauraci na stejnou úroveň, kterou měla ... Více
0 Jaký bude ročník 2021? Vinaři jsou optimističtí, nesmí ale přijít vytrvalé deště
Když hrozny dozrávají a z vinohradů se stěhují do lisů, tanků a sudů, nastává čas na vinobraní. Důležitý svátek je to nejen pro všechny vinaře, ale také pro milovníky ... Více
0 Pozdně letní jehněčí s bramborovou kaší a dušenou zeleninou. Recept Jana Punčocháře
Jehněčí maso má výrazné aroma, které ne každému vyhovuje. Pokud je vám jeho specifická chuť nepříjemná, zkuste jej odblanit. Možný intenzivní odér se totiž drží hlavně v tukové vrstvě na ... Více
0 Jak s vinohradem zacházíte, tak se vám odmění, říká vinařka. Na akce nosí v kabelce malou šavli
Obhospodařuje 35 tisíc keřů vinné révy v Českém středohoří na úpatí Blšanského Chlumu, který je přírodní památkou a poskytuje specifické vulkanické klima. Říká si Wilomenna a ráda lidem předvádí sabráž „kapesní“ šavlí. „Vinice je pro mě místem hluboké ... Více
0 Někdo rád vdolky. Jak na ty nejlepší smažené poradí Jan Punčochář
Smažené vdolky, někdy zvané taky bavorské, mají rády hlavně děti. Na smažených voňavých bocháncích si ale pochutnají i dospělí. Základem je klasické kynuté těsto, jehož příprava někdy vzbuzuje trochu obavy. Jakmile však do jeho tajů proniknete, bude pro vás příprava ... Více
0 V Americe je burger modla, pro Čechy jen karbanátek v housce. To bych chtěl změnit, říká majitel burgrárny
V Americe strávil devět let, poté se vrátil do Česka a přemýšlel, co by dělal. Tak vnikla jeho první burgrárna v americkém stylu, která by letos oslavila deset let. V pandemii ji ale přejmenoval a dokonce přestěhoval na pražský Smíchov. Jak se koronavirus podepsal na jeho ... Více
0 HLAVÁČEK: Personální strava v restauracích. Vyhazování peněz, nebo klíč k úspěchu?
Personální strava by měla být nedílnou součástí každého gastronomického provozu a z mých zahraničních zkušeností by měl být kladen velký důraz na její kvalitu. Nejedná se pouze o zahnání pocitu hladu personálu, to že společně vytvořené jídlo personál spojuje, ... Více
0 Portobello by měli ochutnat i zatvrzelí houboví nejedlíci. Jak na ragú Jana Punčocháře?
Velké hnědé klobouky žampionu portobello si přímo říkají o nějakou zajímavou náplň. Rozložitá miska bez problémů pojme rajčata, špenát, česnek i quinou. Jestliže máte houby opravdu rádi, určitě si zamilujete ragú z žampionů s houbovým prachem, které jemnou chuť ... Více
0 DAVID: Kam zmizeli kuchaři a číšníci a proč se do gastronomie nechtějí vrátit?
Rozvolnilo se skoro stejně rychle jako když se zavřelo. Ten, kdo neprovozoval okénko, nebo nefungoval v jiném provozním režimu, jenž by zajišťoval odbyt jídla, byl nemile zaskočen. Přece jen přijít skoro po půl roce do restaurace, která byla uzavřená, je vždy problém. Asi ... Více
0 Celer nemusí být nudná zelenina, která se hodí pouze do polévky. Vyzkoušejte z něj třeba salát
Tento celerový salát se v naší rodině stal velmi oblíbeným. Dokonce tak moc, že někteří členové rodiny žádají opakovaně pod stromeček \"poukazy na přípravu téhle ... Více
0 Obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny i minerály. Jaké tipy na pokrmy z hub přináší Eva Filipová?
Zbožňuji všechno, co je z hub, a ačkoli se říká, že je jejich výživová hodnota nevalná, není to tak úplně pravda. Houby obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály, stopové prvky i chitin, který napomáhá pohybu střev a tím ... Více
0 Evropa poznala rajčata díky Aztékům. Ještě v roce 1823 ale museli experti ujišťovat, že nejsou nebezpečná
Rajče – anebo přísněji botanicky lilek rajče či rajče jedlé (Solanum lycopersicum) – se v Evropě objevilo nedlouho po dobytí dnešního Mexika, patřilo k mnoha plodinám, které Španělé poznali díky Aztékům. Pocházelo až z andského pobřeží Jižní Ameriky, ve Střední ... Více
0 Nemlít, jemně nasekat. Jak na svou oblíbenou letní verzi tatarského bifteku poradí Jan Punčochář
Zajímavě dochucený, případně z nějakého speciálního druhu masa připravený tatarský biftek si říká i o lehčí variantu přílohy, než je sádlem nasáklá topinka. Obzvášť to platí teď v létě. Vyzkoušejte k němu třeba křupavý ... Více