0
Pátrání po historii a návrat k tradici. Kavárna Slavia se vrátí k literárním večerům

7.10.2021 05:00:00 (305 dnů, 8 hodin a 22 minut)

Na slavnou historii kavárny Slavia, která se píše už od roku 1881, chtějí navázat noví provozovatelé Petra Onderková a její syn Jozef Onderka. Kavárnu v září otevřeli po roční uzavírce, během které proběhla citlivá rekonstrukce interiéru a úprava ... Více

0
Češi se stále ještě nenaučili jíst vnitřnosti, tuřín ani vodnici, říká šéfkuchař David Kalina

6.10.2021 05:00:00 (306 dnů, 8 hodin a 22 minut)

Jako malý kluk při svých experimentech zničil pár hrnců, ale touha objevovat a zkoušet nové věci mu zůstala. Dnes vede pět restaurací a nová menu tak skládá téměř nepřetržitě. I doma ale vaří pořád rád. „Vždycky mě strašně potěší, když mi děti říkají, že ... Více

0
Načechraný řízek. Vedle vídeňského patří ten savojský k nejoblíbenějším. Jak na něj, poradí Jan Punčochář

4.10.2021 05:00:00 (308 dnů, 8 hodin a 22 minut)

Ať už savojský řízek získal svůj přívlastek podle regionu na pomezí dnešní Francie, Itálie a Švýcarska, anebo za tím stála nějaká rakousko-uherská kavárna či hotel Savoy, jisté je, že místo svého vzniku dalece překročil. Vedle vídeňské klasiky patří k ... Více

0
Turecká káva byla ‚satanským nápojem‘ a vedly se kvůli ní krvavé spory. S českým ‚turkem‘ nemá nic společného

3.10.2021 11:18:00 (309 dnů, 2 hodiny a 4 minuty)

V historii byla nazývána satanským nápojem, ale i nápojem lásky, vedly se kvůli ní krvavé spory, zamiloval si ji Voltaire nebo Napoleon a postupně si její chuť získala celý svět. Turecká káva je fenomén. A s českým „turkem“ nemá ... Více

0
Domácí eklérky. Jak se stříká krém neviditelnými otvory, poradí Jan Punčochář

27.9.2021 05:00:00 (315 dnů, 8 hodin a 22 minut)

Od oblíbených věnečků nebo větrníků se eklérky neliší jen tvarem, ale i způsobem plnění – krém se do nich obvykle stříká „neviditelnými“ otvory vespod. Není to však žádné dogma – v domácích podmínkách „banánek“ směle rozřízněte a naplňte klasicky. Tím ... Více

0
Neapolská sestra. Na nejlepší pizzu u nás se už několik let jezdí do Plzně, teď i na burgery

23.9.2021 05:00:00 (319 dnů, 8 hodin a 22 minut)

Majitel vyhlášené restaurace Da Pietro Petr Soukal (34) má nově v rukávu další eso – sousedící Da Pietro Grill, kde podává neapolský street food a bohaté, Itálií provoněné burgery. Snad se nebudu rouhat, když prohlásím, že Smetanovy sady v Plzni jsou ráj na zemi. Alespoň ... Více

0
Cizrna jako doprovod. Skvěle se hodí třeba k rybě, radí Jan Punčochář

20.9.2021 05:00:00 (322 dnů, 8 hodin a 22 minut)

Cizrnu zná většina z nás jako základní složku hummusu, pomazánky ochucené pastou tahini, citronem, olejem, solí a česnekem. Stejně skvěle si ale vede taky jako méně tradiční příloha – třeba k rybě s omáčkou plné výrazné chuti ... Více

0
Na talíři vždycky musí něco křupat, jinak je to nuda, říká šéfkuchař Oldřich Holec

15.9.2021 10:00:00 (327 dnů, 3 hodiny a 22 minut)

Vařil ve španělské rodině jako soukromý kuchař, jídlo ale připravoval i pro princeznu z Velikonočních ostrovů a později i pro velvyslance Lucemburska. Nyní působí v restauraci Pelikán s poměrně dlouhou historií. „ Chtěl bych dostat restauraci na stejnou úroveň, kterou měla ... Více

0
Jaký bude ročník 2021? Vinaři jsou optimističtí, nesmí ale přijít vytrvalé deště

14.9.2021 15:00:00 (327 dnů, 22 hodin a 22 minut)

Když hrozny dozrávají a z vinohradů se stěhují do lisů, tanků a sudů, nastává čas na vinobraní. Důležitý svátek je to nejen pro všechny vinaře, ale také pro milovníky ... Více

0
Pozdně letní jehněčí s bramborovou kaší a dušenou zeleninou. Recept Jana Punčocháře

13.9.2021 05:00:00 (329 dnů, 8 hodin a 22 minut)

Jehněčí maso má výrazné aroma, které ne každému vyhovuje. Pokud je vám jeho specifická chuť nepříjemná, zkuste jej odblanit. Možný intenzivní odér se totiž drží hlavně v tukové vrstvě na ... Více

0
Jak s vinohradem zacházíte, tak se vám odmění, říká vinařka. Na akce nosí v kabelce malou šavli

5.9.2021 13:23:00 (336 dnů, 23 hodin a 59 minut)

Obhospodařuje 35 tisíc keřů vinné révy v Českém středohoří na úpatí Blšanského Chlumu, který je přírodní památkou a poskytuje specifické vulkanické klima. Říká si Wilomenna a ráda lidem předvádí sabráž „kapesní“ šavlí. „Vinice je pro mě místem hluboké ... Více

0
Někdo rád vdolky. Jak na ty nejlepší smažené poradí Jan Punčochář

30.8.2021 05:00:00 (343 dnů, 8 hodin a 22 minut)

Smažené vdolky, někdy zvané taky bavorské, mají rády hlavně děti. Na smažených voňavých bocháncích si ale pochutnají i dospělí. Základem je klasické kynuté těsto, jehož příprava někdy vzbuzuje trochu obavy. Jakmile však do jeho tajů proniknete, bude pro vás příprava ... Více

0
V Americe je burger modla, pro Čechy jen karbanátek v housce. To bych chtěl změnit, říká majitel burgrárny

26.8.2021 05:00:00 (347 dnů, 8 hodin a 22 minut)

V Americe strávil devět let, poté se vrátil do Česka a přemýšlel, co by dělal. Tak vnikla jeho první burgrárna v americkém stylu, která by letos oslavila deset let. V pandemii ji ale přejmenoval a dokonce přestěhoval na pražský Smíchov. Jak se koronavirus podepsal na jeho ... Více

0
HLAVÁČEK: Personální strava v restauracích. Vyhazování peněz, nebo klíč k úspěchu?

25.8.2021 05:00:00 (348 dnů, 8 hodin a 22 minut)

Personální strava by měla být nedílnou součástí každého gastronomického provozu a z mých zahraničních zkušeností by měl být kladen velký důraz na její kvalitu. Nejedná se pouze o zahnání pocitu hladu personálu, to že společně vytvořené jídlo personál spojuje, ... Více

0
Portobello by měli ochutnat i zatvrzelí houboví nejedlíci. Jak na ragú Jana Punčocháře?

23.8.2021 05:00:00 (350 dnů, 8 hodin a 22 minut)

Velké hnědé klobouky žampionu portobello si přímo říkají o nějakou zajímavou náplň. Rozložitá miska bez problémů pojme rajčata, špenát, česnek i quinou. Jestliže máte houby opravdu rádi, určitě si zamilujete ragú z žampionů s houbovým prachem, které jemnou chuť ... Více

0
DAVID: Kam zmizeli kuchaři a číšníci a proč se do gastronomie nechtějí vrátit?

18.8.2021 05:00:00 (355 dnů, 8 hodin a 22 minut)

Rozvolnilo se skoro stejně rychle jako když se zavřelo. Ten, kdo neprovozoval okénko, nebo nefungoval v jiném provozním režimu, jenž by zajišťoval odbyt jídla, byl nemile zaskočen. Přece jen přijít skoro po půl roce do restaurace, která byla uzavřená, je vždy problém. Asi ... Více

0
Celer nemusí být nudná zelenina, která se hodí pouze do polévky. Vyzkoušejte z něj třeba salát

14.8.2021 05:00:00 (359 dnů, 8 hodin a 22 minut)

Tento celerový salát se v naší rodině stal velmi oblíbeným. Dokonce tak moc, že někteří členové rodiny žádají opakovaně pod stromeček \"poukazy na přípravu téhle ... Více

0
Obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny i minerály. Jaké tipy na pokrmy z hub přináší Eva Filipová?

14.8.2021 05:00:00 (359 dnů, 8 hodin a 22 minut)

Zbožňuji všechno, co je z hub, a ačkoli se říká, že je jejich výživová hodnota nevalná, není to tak úplně pravda. Houby obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály, stopové prvky i chitin, který napomáhá pohybu střev a tím ... Více

0
Evropa poznala rajčata díky Aztékům. Ještě v roce 1823 ale museli experti ujišťovat, že nejsou nebezpečná

12.8.2021 05:00:00 (361 dnů, 8 hodin a 22 minut)

Rajče – anebo přísněji botanicky lilek rajče či rajče jedlé (Solanum lycopersicum) – se v Evropě objevilo nedlouho po dobytí dnešního Mexika, patřilo k mnoha plodinám, které Španělé poznali díky Aztékům. Pocházelo až z andského pobřeží Jižní Ameriky, ve Střední ... Více

0
Nemlít, jemně nasekat. Jak na svou oblíbenou letní verzi tatarského bifteku poradí Jan Punčochář

9.8.2021 14:00:00 (363 dnů, 23 hodin a 22 minut)

Zajímavě dochucený, případně z nějakého speciálního druhu masa připravený tatarský biftek si říká i o lehčí variantu přílohy, než je sádlem nasáklá topinka. Obzvášť to platí teď v létě. Vyzkoušejte k němu třeba křupavý ... Více